יוסף הדר

יוסף הדר נולד בתל-אביב בשנת 1926 למשפחה מוסיקלית. האם יפה והאב יחיאל היו חברי האופרה הישראלית בימיו של המנצח גולינקין, וכן שרו גם במקהלה התל-אביבית בניצוחו של יואל אנגל. יוסף ספג אפוא גם מהרפרטואר הקלאסי-אופראי וגם מהרפרטואר הישראלי המתחדש. בגיל 7 עברה המשפחה לשכונת בורוכוב. המורה הראשון שלו לזמרה היה דניאל סמבורסקי, והוא החל גם ללמוד נגינה בכינור. את לימודיו התיכוניים עשה בבית-הספר התיכון 'אהל-שם' שם לימד אחר כך מוזיקה במשך 22 שנה. בגיל 14 הקים תזמורת מיתרים שחבריה נגנו בכינור ובמנדולינה. סולן התזמורת היה נגן מפוחית הפה שבתאי פורטוגלי שהיה מכוון פסנתרים מפורסם באותם ימים. בתום לימודיו התיכוניים התנדב לחטיבת הנוטרים בגליל. במלחמת השחרור השתתף בקרב לטרון ובמבצע חירם לכיבוש הגליל המערבי. היה קצין תרבות ומדריך שירה בחטיבה 7.

היכרותו עם המלחין עמנואל עמירן-פוגצ'וב הביאה אותו למדרשה למחנכים למוזיקה אותה ניהלו הפרופסור לאו קסטנברג ועמנואל עמירן. שם הוא למד בין השנים 1949-1953 והיה בין בוגרי המחזור הראשון. בין מוריו במדרשה היו קטה יעקב, משה דפנא, פרופסור שלמה הופמן. כמו-כן למד באופן פרטי אצל מרדכי סתר, ופאול בן-חיים, וכינור אצל נגן התזמורת הפילהרמונית שלמה בור. בנוסף לעבודתו בתיכון 'אהל שם' עבד גם בביה'ס 'יהלום'. לאחר פרישתו של יצחק גרציאני, התמנה יוסף הדר למנצח ומנהל מקהלת ילדי רמת-גן ובשנות השישים הקים את מקהלת הגברים של העיר רמת-גן. רוב שירי הילדים בשנות השישים הוקלטו על-ידו בעזרת חברת 'הד ארצי' והזמרות מרים אביגל, דליה עמיהוד, מרים פרופס וטובה בן-צבי, בשיתוף 4-6 נגנים ומקהלת הילדים יהלום.

יוסף הדר ידוע כ'מלחין הצמדים' שהיו פופולאריים בשנות החמישים. בין הצמדים ששרו משיריו היו: צמד הדודאים, צמד הגיטארות, העמרנים, צמד דוּרוֹן, צמד האלמוגים, צלילי צבר ואילקה ואביבה. הקים מספר מקהלות ביניהן: מקהלת רמת-גן, מקהלת קרית-אונו, מקהלת חולון, מקהלת הסתדרות המורים, ומקהלת ערד (בימיו של בייגה שוחט כראש העיר), מקהלת ילדי תל-אביב יפו  ומקהלת כפר שמריהו. בשנת 1974 עבר לגור בערד למשך חמש שנים והקים בה מקהלת ילדים ומקהלת בוגרים ותזמורת וכן קיים בה ערבי זמר ולימד בבתי הספר בערד. עד 2002 היה פעיל בכל תחומי הזמר, כולל נסיעות לחו"ל עם מקהלות רמת-גן, וחולון, והשתתף עם מקהלותיו פעמיים בטקסי פתיחת יום העצמאות בהר-הרצל. בשנת 1990 זכה בפרס 'נוצת הזהב' של אקו"ם על מפעל חיים. בשנת 1998 זכה בתואר יקיר העיר רמת-גן. בשנת 2006 זכה באות הוקרה על תרומתו לזמר העברי הן ביצירה המוזיקלית והן בשדה החינוך המוזיקלי במסגרת כנס 'מי אני שיר ישראלי' מס' 4. האות הענק לו במשותף על-ידי המרכז לחקר המוזיקה העממית הישראלית באוניברסיטת בר-אילן, חטיבת התרבות והמוזיקה של גלי-צה"ל ואמנות לעם. שירו הראשון היה 'אל העין' אותו כתב עם חברו לשכונת בורוכוב אוריאל אופק. השיר נכתב בשלהי מלחמת השחרור.

יוסף הדר כתב 240 שירים ביניהם שירים המושרים בכל רחבי העולם מפי גדולי זמרי העם כמו מרים מקבה, האורגים, פיט סיגר, הרי בלפונטה, עמליה רודריגז, ננה מושקורי, פאקו איבנז והלוס פאראגוואיוס. ביו שיריו המפורסמים: ערב של שושנים, שיר הנוקדים, תפוח חינני, לבב אנוש, בלב הליל, ברח המלך, שני חיילים, שובה אלי, בהר הגלבוע, כשושנה בין החוחים ועוד. השיר 'ערב של שושנים' זכה לתפוצה רבה, הושר בשפות רבות ואף נכנס לרפרטואר של נגינות התפילה וברבים מבתי הכנסת משתמשים בלחן זה לפיוט 'לכה דודי' בקבלת שבת, וכן משמש השיר בחתונות עת הכלה נכנסת תחת החופה. השיר הוכנס לתפילה הנוצרית כמזמור מס' 15 בכנסיה הלותרנית בצפון אירופה. חלק משיריו הפכו לשירי עם ומהווים חלק מהגרעין הקשה והליבה של הז'אנר שירי ארץ ישראל.

יוסף הדר נפטר בקיץ 2006.

למחווה של הספרייה הלאומית לשירו של הדר ''ערב של שושנים'', כולל הקלטות ארכיוניות - לחץ כאן


הרשמו לניוזלטר

הירשם לניוזלטר שלנו כדי לקבל עדכונים