מרכז לחקר המוסיקה היהודית הנו מוסד אקדמי שמטרתו לתעד, לחקור ולפרסם מידע מחקרי אודות מוסיקה שנוצרה, בוצעה ונצרכה על ידי חברות יהודיות בעבר ובהווה. המרכז נוסד בשנת 1964 על ידי פרופ' ישראל אדלר, והוא מהוותיקים שבמרכזי המחקר של הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא ממוקם בבניין יצחק רבין של המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל שבקמפוס הר הצופים. סגל המרכז עובד בשיתוף פעולה הדוק עם החוג למוסיקולוגיה של האוניברסיטה העברית ועם המכון למדעי היהדות, כמו גם עם מחלקת המוסיקה וארכיון הצליל שבספרייה הלאומית של ישראל האוצרים את כל ההקלטות והמסמכים שאספו חוקרי המרכז לדורותיהם.
חוקרי המרכז עוסקים בתרבויות המוסיקליות של הקהילות היהודיות מתוך הקשרים ונקודות מבט רחבות. המחקר כולל אתנוגרפיות של מסורות בע"פ ששרדו עד ימינו, וכן מחקר היסטורי השופך אור על תרבויות מוסיקליות יהודיות בהקשרן החברתי, התרבותי וההיסטורי הרחב ביותר. "מוסיקה" בהקשר זה מקיפה את כל צורות הביטוי, הסוגות וההקשרים של הביצוע המוסיקלי, מהליטורגיה של בית הכנסת ועד למוסיקה פופולרית עכשווית. הקשרים אלו נחוצים כדי להבין הבנה מלאה של המסורות המוסיקליות היהודיות, שכן הכרחי לבחון אותן על רקע התרבויות של החברות הלא יהודיות שעמן היו היהודים בקשר הדוק, כמו גם לקבלה הרחבה של רפרטואר מוסיקלי יהודי בקנה מידה עולמי. פרויקטים רבים מבוצעים בשיתוף עם עמיתים ומוסדות מרחבי העולם, ומרחיבים את התמונה לתרבויות מוסיקליות סמוכות.
תוצרי הפרויקטים של המרכז מתפרסמות בסדרות פרסומים מגוונות: יובל – קובץ מחקרים (מאמרים וסקירות ספרים המופיעים כעת בפורמט דיגיטלי); יובל – סדרת מונוגרפיות; יובל – סדרת מוסיקה (תווים וחומרי מקור); והאנתולוגיה של מסורות מוסיקה בישראל (תקליטורים בליווי חוברות, משנת 2022 פורסמו כפלייליסטים באתר זה). המרכז מפיק גם את סדרת התקליטורים החדשנית "מוסיקה יהודית בת זמננו". מאז 2023 כל פרסומי המרכז (דפוס וקבצי קול) זמינים להורדה בחינם באתר זה וניתן לקרוא אותם גם דרך אתר הספרייה הלאומית.
בנוסף, המרכז ממשיך לפתח בתחום מדעי הרוח הדיגיטליים את אפליקציית המיפוי הדיגיטלי Jewish Music Mapped, פיתוח של המפה Jewish Cultures Mapped (מיסודו של "דעת המקום", אחד ממרכזי המחקר של ICORE, 2019-2013). המפה מוטמעת גם באתר זה.