שלמה ארצי - אחד הזמרים והיוצרים המצליחים ביותר בישראל.
התפרסם בשירותו הצבאי בלהקת חיל-הים, בשנים 1967-1970. בשנים שלאחר מכן התפרסם כזמר הפונה למכנה משותף רחב, ובאלבומיו הראשונים הרכיב לעצמו רפרטואר המורכב משירי משוררים, שירים של פזמונאים צעירים שכתבו במיוחד עבורו, וכן שירים שכתב בעצמו. במקביל השתתף בפסטיבלים שונים, ובהפקות של חומרים מז'אנרים שונים. במקביל עמד שלמה ארצי בלהקה בשם 'גברת תפוח'. בשנת 1975 ייצג שלמה ארצי את ישראל באירוויזיון.
האלבום 'רומנסה ופיוט' שיצא בשנת 1977 סוגר את התקופה ששלמה ארצי עצמו מגדיר אותה כ'התקופה הרעה' של הקריירה שלו. זוהי תקופה שבה לפי עדותו הוא לא היה מעורב בהפקות, והניח למפיקים לבחור עבורו את החומרים ולקבוע לגבי תוצאות ההפקה. שלמה ארצי רכש את הזכויות על רוב אלבומיו מתקופה זו, ובכללם גם 'רומנסה ופיוט', ואת חלקם אף גנז לחלוטין. 'רומנסה ופיוט' נחשב עד היום לאלבום נדיר. רק לאחר מכן, ב-1978, החל שלמה ארצי תקופה שונה לחלוטין בקריירה שלו, שבה הוא מקליט שירים שהוא יוצר.
את 'רומנסה ופיוט' הוציא שלמה ארצי, לפי דבריו על עטיפת התקליט, בעקבות היכרותו עם יצחק לוי, מי שהיה אספן חשוב מאוד של שירי-חול יהודיים ספרדיים ושל פיוטים ושירי-קודש יהודיים-ספרדיים, ושבמקביל ניהל את המדור לפולקלור של 'קול ישראל'. שירי האלבום הוקלטו במסגרת פעילות המדור הנ'ל ב'קול ישראל', בהפקתו של יצחק לוי, אך כשיצא האלבום כבר לא היה יצחק לוי בין החיים.
'רומנסה ופיוט' הכיל שבעה שירי חול יהודיים-ספרדיים (מז'אנר הקאנטיגס) וחמישה פיוטים - שניים מהם לשבת ושלושה לימים הנוראים. ביצועיו של שלמה ארצי לשלושת הפיוטים לימים הנוראים הופיעו כבר בשנת 1975 באלבום בשם 'עת שערי רצון להפתח', אלבום של פיוטים יהודיים-ספרדיים לימים הנוראים בביצועיהם של אומנים שונים. את כל שבעת שירי החול ב'רומנסה ופיוט' מבצע שלמה ארצי בתרגומים לעברית (שתרגם משה גיורא-אלימלך), ורובם בוצעו כבר לפני כן בידי אומנים אחרים.
[תמונת הפרופיל מאת Romancer]