יוסף שליסקי

יוסף שליסקי נולד בעיר אוסטרובצה שבמרכז פולין, בערך בשנת 1894. בילדותו הוא שר במקהלת בית הכנסת המקומי. כשהיה שליסקי בין גיל 7 ל-14, שמע אותו חזן מכפר שכן והחליט שהוא צריך את הילד בשביל המקהלה שלו. לפי המסופר, החזן הבטיח להוריו של שליסקי להכשיר את ילדם בשירת חזנות ולקחת אותו לסיבוב הופעות בלונדון, אנגליה. במקום זאת, החזן לקח את שליסקי ושישה נערים נוספים לטורונטו.

באותה תקופה, תחילת המאה ה-20, הקהילה היהודית בטורנטו גדלה, בתי הכנסת שגשגו והחזנות החלה לפרוח. כמו במקומות אחרים בצפון אמריקה, בתי הכנסת בטורונטו פנו למזרח אירופה כדי לגייס חזן ומקהלה. הם ידעו שחזן נחשב יגדיל את יוקרתו של בית הכנסת בעיני הקהילה ויתרום לגדילתה. אמנם, שליסקי מעולם לא הזכיר את שמו של החזן שהביא אותו לטורונטו, אולם בראיונות עמו הוא ציין שכשהגיע לטורונטו היה חלק מהמקהלה בבית הכנסת 'גואל צדק', ולכן סביר להניח שהחזן ניהל את המקהלה שם.

שנותיו הראשונות של שליסקי בטורונטו לא היו קלות. החזן, אותו תיאר שליסקי כקמצן, שכר עבורו ושאר נערי המקהלה חדרים בבית שהיה קרוב לבית הכנסת, בלב הרובע היהודי ההומה של העיר. כסולן במקהלתו של החזן, שליסקי השתכר סכום זעום. הוא סבל מגעגועים למשפחתו ומקשיי הסתגלות. לאחר תקופת מה, עזב שליסקי את החזן מרצונו או בגלל שקולו השתנה כנער והוא כבר לא היה מועיל במקהלת הילדים. כך מצא את עצמו במצוקה קשה והוא נאלץ לעבוד בעבודות מזדמנות. בסופו של דבר, הוא מצא בית אצל אחד מדודיו שהיגר לטורונטו.

בשנת 1910 בערך, כשהיה בן 16 או 17 בלבד, התחתן שליסקי עם מיני ריצלר, מהגרת ילידת רומניה. לשניים נולדו שלוש בנות ובן אחד. בשלב זה שליסקי התחיל לעבוד במפעל הטקסטיל 'איטון' בעיר, על מנת לפרנס עצמו. שליסקי, שעד לאותו זמן לא שמע מעולם צליל אחד של מוזיקה מערבית, לא דמיין לעצמו קריירה מוזיקלית. אולם באחד הימים, כאשר שר ליד מכונת התפירה שלו במפעל הטקסטיל, עברה שם ליידי פלורה, אשתו של בעל המפעל, במסגרת סיור בדיקה במפעל. היא עצמה היתה חובבת מוזיקה ואהבה לשיר. כששמעה את קולו של שליסקי הצעיר התרשמה משירתו, והחליטה לממן עבורו לימודים בקונסרבטוריון המלכותי בטורונטו. במהלך לימודיו בקונסרבטוריון, שליסקי חזר לשיר כחזן בבית הכנסת.

במרץ 1919 הופיע שליסקי עם הופעת הבכורה שלו בניו יורק. הקהל התלהב מקולו, והעיתונות במנהטן הכתירה אותו לאחד הזמרים הצעירים הטובים ביותר של אותו זמן. עד מהרה יצא לו מוניטין מקומי כסולן מפורסם. הקהל התלהב  משיריו שהפכו בהמשך לליבת הרפרטואר הלא-ליטורגי שלו לאורך הקריירה שלו, כמו Lend Me Your Aid של גונו. בשנים שלאחר מכן, שליסקי המשיך להופיע ולשגשג כאמן מצליח עם הופעות באולמות הגדולים בקנדה ובניו יורק כמו ב'קרנגי הול'. הופעותיו היו טיפוסיות. כדי להציג את הרבגוניות הווקאלית שלו, הוא ביצע אריות אופראיות מאסכולות שונות (איטלקית, רוסית וגרמנית). כמו כן הוא היה מבצע גם שירים ביידיש או בעברית, ונודע בביצועיו לשירי חזנות מסורתיים על במת הקונצרטים. שליסקי ניחן בקול טנור גבוה ובגמישות קולית טובה. 

במקביל להופעות אלו, הוא לעולם לא עזב את עולם החזנות. בשנת 1920 התמנה שליסקי כחזן לימים הנוראים בבית הכנסת 'סלונימר' בניו יורק (the Slonimer Synagogue), ונשאר בתפקיד זה במשך שנתיים. במשך השנים, שימש שליסקי כחזן במספר בתי כנסת בחמשת הרובעים בניו יורק, ביניהם בשכונת לואר איסט סייד (Lower East Side) במנהטן. שכונה זו היתה מוקד של קהילת החזנים העולמית וחזנים צעירים הגיעו לבתי הכנסת בשכונה זו על מנת ללמוד אצל ענקי החזנות, כמו יוסל'ה (יוסף) רוזנבלט.

שליסקי הקליט הקלטות רבות בשנות העשרים של המאה הקודמת, אם כי רק מעטים מהם היו הקלטות של קטעים ליטורגיים, כמו הנני העני ממעש, אב הרחמים, מזמור לדוד (תהלים כ'ט), אשרי (תהילים קמ'א) והבן יקיר לי. הקלטותיו שהתפרסמו ברחבי העולם היהודי הגדילו את תהילתו של שליסקי. כמו כן הוא גם הופיע בקביעות ברדיו. בנוסף, שליסקי שר ברדיו קול ישראל (1931). כרבים מחזני דורו הוצע לשליסקי לשיר באופרה אך הוא סירב, כיוון שזה היה כלול בחילול שבת וחג. אך הוא הקליט, ביידיש, שני קטעי אופרה (את האריה 'רחל' ו'רומנזה').

שליסקי הביא את הוריו לגור איתו בארה'ב. הוא היה ידוע בנדיבותו, ולעתים קרובות הופיע באירועי התרמה וגיוס כספים לטובת ארגוני צדקה. הוא זכר את תלאותיו הקשות בקנדה ורצה לעזור לחזנים מתחילים שהגיעו מאירופה.

באביב 1934, בשיא תהילתו והקריירה שלו, הוא קרס בפתאומיות ואובחן כסובל מאירוע מוחי. הוא נשאר משותק בכל גופו עד למותו, ב-14 בפברואר 1955.

מקור:

ג'ופרי שיסלר, יוסף שליסקי, אתר החזנות (אנגלית).

Kevin Plummer, 'Historicist: Torn Between the Synagogue and the Concert Hall', in Torontoist (December 13, 2014)

 

כמו כן ראו:

 הקלטותיו של יוסף שליסקי באתר הספריה הלאומית של ישראל.

ביוגרפיה של יוסף שליסקי בויקיפדיה.

 



הרשמו לניוזלטר

הירשם לניוזלטר שלנו כדי לקבל עדכונים