מוסיקה יהודית בת זמננו: סדרה חדשה של המרכז לחקר המוסיקה היהודית (2009)

מוסיקה יהודית בת זמננו: סדרה חדשה של המרכז לחקר המוסיקה היהודית

בהוצאה לאור של 'קולמוס הנפש' חונך המרכז לחקר המוסיקה היהודית סדרה חדשה של הקלטות, הנבדלות מן ההקלטות שהפיק עד כה, שהיו ברובן בעלות אופי תיעודי ('אנתולוגיה של מסורות מוסיקה בישראל'), ונכנס לשדה של היצירה המוסיקלית העכשווית. תקליטורים אלה אינם באים להתחרות בשפע ההקלטות המסחריות המופיעות תחת התווית 'מוסיקה יהודית'. מטרתם היא לעודד יצירה ניסיונית השואבת מן המקורות – אותם מקורות שהמוסד שלנו מבקש לחקור ולפרש.

אין איש מתאים יותר להשיק את סדרת התקליטורים החדשה מפרופ' אנדרה היידו – מלחין, פסנתרן, מורה ומחנך בכל הרמות. לאחר עלייתו מצרפת לישראל בשנת 1966, נמנה היידו עם החוקרים הראשונים שהעסיק המרכז לחקר המוסיקה היהודית. בארץ הולדתו הונגריה הוא התחנך לאור האידיאלים של בלה ברטוק וזולטן קודאי, ולפיכך התרכובת של עבודת שדה, חקר המוסיקה העממית והלחנה, הייתה – ועודנה – טבועה באופיו של היידו. בעת שחי באירופה היה היידו למומחה בתחום המוסיקה של בני השבט הצועני רומה. בישראל התמסר לחקר המסורות המוסיקליות של חסידי מזרח אירופה המתגוררים בישראל. מעל לכול ראוי לציין את חידושיו במחקר הרפרטואר שמנגנים הכליזמרים בהילולות ל'ג בעומר על הר מירון. נושא נוסף למחקר של היידו היה המוסיקה של חסידות חב'ד, שעד מהרה הייתה גם לחלק מיצירתו. הוא תרם עיבודים רבים לניגונים קוליים ולמוסיקה כלית של קהילת חסידי חב'ד בישראל.

מראשית ימיו בישראל מעורב היידו בפרויקטים חינוכיים רבים מספור בתחום המוסיקה. רבים מתלמידיו הצעירים והיצירתיים היו בחלוף השנים לעמיתיו. 'קולמוס הנפש' הוא אחד מן הפרויקטים הרבים שנובעים מן ההשראה הנמרצת, שאין לה אח ורע, אשר היידו מקרין על סביבתו. בשובו – מפרספקטיבה חדשה ומרעננת – לניגוני חב'ד, אשר עמדו במוקד התעניינותו המחקרית בתחילת שנותיו בישראל, סוגר אנדרה היידו מעגל. מלווים אותו כמה אמנים מצוינים ושובי לב, אשר כל אחד מהם תרם להפקה חלק שווה לזה של מורו ועמיתו.

תקליטור זה פותח עידן חדש של עשייה במרכז לחקר המוסיקה היהודית, עידן שבו המושגים 'מחקר' ו'קומפוזיציה' אינם יותר שני תחומים נפרדים או מנוגדים בשדה המוסיקה. מאז שנוסד בשנת 1965, פועל המרכז לחקר המוסיקה היהודית בצומת של אתנוגרפיה מוסיקלית ושל החברה והתרבות במדינת ישראל. לפיכך יאה לנו פרסום של יצירות אשר נוצרו בהשראת מחקר אתנומוסיקולוגי. סדרת התקליטורים החדשה מגשימה אם כן פעולת גומלין בין מחקר ליצירה, המתרחשת ברקע של כל פעילויות המרכז זה מכבר.


הרשמו לניוזלטר

הירשם לניוזלטר שלנו כדי לקבל עדכונים