אדוין סרוסי

יליד מונטווידאו, אורוגוואי, פרופ' סרוסי עלה ארצה בשנת 1971. למד לתואר ראשון ושני בחוג למוזיקולוגיה של האוניברסיטה העברית והמשיך ללימודי הדוקטורט באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (1981-1987). כחבר סגל בחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית, הוא לימד אתנומוסיקולוגיה, מוזיקת ​​עולם, תיאוריה ומתודולוגיה בחקר מסורות שבעל פה ומוזיקה פופולרית. מחקריו מתמקדים בתרבויות המוזיקליות הדתיות והחילוניות של הים התיכון והמזרח התיכון, ביחסי גומלין בין תרבויות יהודיות ואסלאמיות (במיוחד בסוגות של מוזיקת ​​אמנות), בשירה בלדינו ובמוזיקה הפופולרית בישראל. במסגרת נושאים אלו הוא חוקר תהליכים של הכלאה, לאומיות וטרנס-לאומיות בהקשרים ספציפיים כגון האימפריה העות'מאנית, ואת ההבניה של זהויות היהודיות באמצעות מוזיקה במקומות שונים ובתקופות שונות כגון מרוקו ואלג'יריה הקולוניאלית, האימפריה הגרמנית השנייה, האימפריה האוסטרו-הונגרית, היישוב הציוני בארץ ישראל והפזורה דוברת לדינו. גישתו למחקר מדגישה את הסוכנות של יחידים בעיצוב התרבות העממית והפופולרית, רשתות חברתיות ותהליכי ההתקבלות, הקאנוניזציה והצריכה ביצירת תרבויות מוזיקליות. הוא פרסם רבות בנושאים אלו. בנוסף, הקים ועורך את סדרת יובל מוזיקה ועורך סדרת התקליטורים המוערכת, האנתולוגיה של מסורות מוזיקה בישראל.

פרופ' סרוסי לימד בעבר במחלקה למוזיקה של אוניברסיטת בר אילן (2000-1987) ועמד בראשה (2000-1996). עבר בשנת 2000 לאוניברסיטה העברית וכיהן בה כמרצה וניהל את המרכז לחקר המוסיקה היהודית עד לפרישתו בשנת 2023. בנוסף עמד בראש החוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית (2004-2008; 2014-2016; 2019-2020) והקים וניהל את בית הספר לאמנויות באוניברסיטה העברית (2008-2013). הוא היה פרופסור אורח במספר רב של מוסדות אקדמיים מהשורה הראשונה בארה"ב, קנדה, אירופה ואמריקה הלטינית. מאז 2008 הוא עמית מחקר בדארטמות' קולג' בארה"ב.

מלבד פעילותו האקדמית הוא פעיל בסצנת המוזיקה בארץ ובחו"ל בתפקידים מגוונים, כגון יועץ לפסטיבלי מוזיקה, חבר בוועדות ממלכתיות הקשורות למוזיקה ולאמנויות ומפיק תכניות מוזיקה. בעבר ייצג את ישראל במועצה הבינלאומית למוזיקה של אונסק"ו. זכה בפרסים ובמענקים רבים, כגון פרס ע"ש יואל אנגל לחקר הזמר העברי מטעם עיריית תל אביב (2017) ופרס ע"ש מוריס טולדנו לחקר התרבות היהודית הספרדית (2009). על תרומתו לחיים המוזיקליים בישראל ולחקר המוזיקה בה הוענק לו פרס ישראל בתחום המוסיקולוגיה לשנת תשע"ח. בשנת 2024 נבחר לחבר באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.



הרשמו לניוזלטר

הירשם לניוזלטר שלנו כדי לקבל עדכונים