זרמים יהודיים מהים הקריבי: המוסיקה של בית הכנסת "מקווה ישראל-עמנואל" מקורסאו

2009
תקליטור וחוברת
AMTI 0901

מה קורה בבית הכנסת כשיהודים אנוסים לשעבר מתיישבים באי קורסאו שבים הקריבי במאה ה-17?

תקליטור זה, הפקה משותפת של המרכז לחקר יהדות הולנד והמרכז לחקר המוסיקה היהודית באוניברסיטה העברית ירושלים, מספק חלק מהתשובה. תפילות ופיוטים מסורתיים עוצבו במקצבי ואלס מקורסאו המשלבים את המוסיקה הרומנטית של שופין עם מקצבים אפרו-אמריקאים. התוצאה: מוסיקה יהודית בטעם ייחודי בביצוע מחודש של יצירות שנמצאו בכתבי יד מהמאה ה-19 וה-20 בארכיון הקהילה הפורטוגלית-הולנדית המאוחדת "מקווה ישראל – עמנואל", קהילה קטנה וחשובה, בת 350 שנות קיום בקורסאו.

קורסאו הוא אי בקבוצת האיים האנטילים ההולנדיים, סמוך לחופי ונצואלה, שיש להם ממשל עצמי במסגרת ממלכת הולנד. המוסיקה של הקהילה היהודית הזאת משקפת את תלאותיה ההיסטוריות. הרפרטואר המגוון העולה מן המבחר שבתקליטור הזה מגלה זיכרונות מוסיקליים המשתלבים לסיפור מורכב. מוסיקה זו התבססה בתחילה על מסורת היהודית הפורטוגלית שהביאו חזנים אשר חונכו בקהילה האנוסים באמסטרדם. הרפרטואר הזה באופן דרמטי במהלך הדורות, תוך ששמר תמיד על קשר עם הזיכרון היהודי-פורטוגלי. ככל שהקהילה נחשפה להשפעות מודרניות, כגון זו של התנועה הרפורמית האמריקאית, השתנתה המוסיקה שלה. מיטב המוסיקאים באי, ברובם לא יהודיים, שירתו את בית הכנסת בקורסאו ויצרו מפגש חד-פעמי ומרתק.

גדעון צלרמאייר (חזן) וריימונד גולדשטיין (פסנתר)
עיבודים: ריימונד גולדשטיין
אנסמבל קולי: נעמה נצרתי (סופרן), שלי ברלינסקי (אלט), איבן כהן (טנור), ג'אי שיר (בס)

אין כאלוהינו (פאבל סלבנסקי)

הולחן על ידי פאבל סלבנסקי אשר נולד ב1909 בצ'כוסלובקיה בשם פנחס יעקב פרייליך. הוא היה אחד משישה ילדיו של חסיד בחצר בעלז. אחרי מלחמת העולם השנייה שירת כחזן בקהילות שונות בארצות הברית והתמנה לחזן הקבוע של בית כנסת "עדת שלום" בצפון-מערב דטריוט, שם פעל עד 1949. אז עבר לבית הכנסת "שלום" ב- Lake Shore Drive, שיקגו. הוא התגורר בקורסאו משנת 1971 עד 1975 וערך מבחר תעתיקים של שירת מענה ושל פיוטים לשבת. קטע אחד המיוחס לו, "אין כאלוהינו", נמצא בארכיון.

לכה דודי

לקוח מאחת האנתולוגיות המרכזיות של המוסיקה הליטורגית של קורסאו שערך החזן נורמן סוורלינג. בתוך אנתולוגיה זאת מופיעות מנגינות שאין להן זכר בארכיון המוסיקה של הקהילה אך כלולות באוסף של סוורלינג, אומצו על ידיו מאנתולוגיות שיצאו בדפוס, בניסיון לשמר את המרכיב הפורטוגאלי של התפילה, בהתאם לדרישה שהציב ועד הקהילה. דוגמה ברורה לכך היא "לכה דודי", הזהה כמעט לגמרי לגרסה הכלולה באנתולוגיה החשובה של החזן דוד אהרון די סולה מאמסטרדם ולונדון.